SEARCH: August 20 – 22, 2013

Organized by Patrick Meade, Michele Papucci, and Raman Sundrum
Sponsored by the C.N. Yang Institute for Theoretical Physics and the Simons Center for Geometry and Physics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dates: August 20 – 22, 2013

The LHC has recently finished its 8 TeV run, which represents a factor of almost 5 times increased luminosity compared to the 7 TeV run and at higher energy.  After this the LHC will shut down for approximately 2 years to be upgraded fur running at even higher energies.  By late this summer most all preliminary analyses of the data from the 8 TeV run will have been released, and it represents a crucial turning point for the field of high-energy physics.  The earlier results of evidence for a Higgs-like particle will be considerably strengthened to the point where deviations, or lack thereof, from a SM Higgs will become statistically significant. Additionally, given that this represents the end of the 8 TeV run any preliminary deviations elsewhere from the SM or lack thereof will need a concerted effort by theorists and experimentalists to best plan the next steps.  Given the extended nature of the shutdown, new analyses based on the 8 TeV dataset can be performed and planning for the physics program at higher energies can be adjusted.  The SEARCH workshop will bring together a select group of theorists and experimentalists from ATLAS and CMS to address these challenges and plan for the future.

Last year’s SEARCH workshop: http://www.umdphysics.umd.edu/searchworkshop

 

All talks will be held in the Simons Center Auditorium (Room 103 on the first floor).

Tea Time will be held at 3:30pm daily on the 1st Floor Outside Patio (go through the art gallery).

SEARCH Schedule

Time Title Presenters  Video
 9:00am Welcome/Orientation (15 min) Organizers
 9:15am Workshop Purpose/Overview (30 min) Raman Sundrum video
slides
 9:45am Discussion (15 min)
10:00am Coffee Break Simons Center Cafe
10:15am Higgs CMS (45 min) Albert De Roeck video
slides
11:00am Discussion (15 min)
11:15am Higgs ATLAS (45 min) Elliot Lipeles video
slides
12:00pm Discussion (15 min)
12:15pm Lunch Simons Center Cafe
 1:30pm Higgs Theory Talk (45 min) Roberto Contino video
 2:15pm Discussion (15 min)
 2:30pm Naturalness – Does it Matter? (1 hr) Nima Arkani-Hamed video
 3:30pm Tea Time Simons Center 1st Floor Outside Patio
 4:30pm Discussion Panel –  What more can we do with the Higgs and what does the Higgs imply? Nima Arkani-Hamed, Roberto Contino, Kirill Melnikov, Tilman Plehn, Tomer Volansky video
 5:30pm Wine and Cheese Reception Simons Center Lobby

Time Title Presenters  Video
 9:00am SUSY status ATLAS (45 min) Pascal Pralavorio video
slides
 9:45am Discussion (15 min)
10:00am Coffee Break Simons Center Cafe
10:15am SUSY status CMS (45 min) Sanjay Padhi video
slides
11:00am Discussions (15 min)
11:15am EW production (20 min) Patrick Meade video
11:35am Discussion (10 min)
11:45am Hard to see stops and top partners (30 min) Matt Reece video
12:15pm Lunch Simons Center Cafe
 1:30pm Discussion Panel – SUSY status (1 hr) Sanjay Padhi, Maurizio Pierini, Pascal Pralavorio, Matt Reece, Neal Weiner video
 2:45pm Making the case for jet substructure (30 min) Jesse Thaler video
 3:15pm Discussion (15 min)
 3:30pm Tea Time Simons Center 1st Floor Outside Patio
 4:00pm ATLAS SM overview (45 min) Aleandro Nisati video
slides
 4:45pm Discussion (15 min)
 5:00pm CMS SM overview (45 min) Matthew Herndon video
 5:45pm Discussion (15 min)
 6:00pm Discussion Panel -  Hard to see new physics because of SM QCD and EW backgrounds/How far can we push? (1 hr) Andrea Banfi , Kirill Melnkov , George Sterman ,Jesse Thaler, Bryan Webber video
 7:00pm Workshop Dinner on the SCGP Cafe Patio

Time Title Presenters  Video
 9:00am At the Frontier: Where New Physics May Lie Hidden (45 min) Matt Strassler video
slides
 9:45am Discussion (15 min)
10:00am Coffee Break Simons Center Cafe
10:15am ATLAS Exotica  (45 min) Erez Etzion video
slides
11:00am Discussion (15 min)
11:15am CMS Exotics (45 min) Steve Worm video
slides
12:00pm Discussion (15 min)
12:15pm Lunch Simons Center Cafe
 1:30pm Discussion Panel – Does Dark Matter have any relevance for the LHC or the TeV scale? (1 hr) Matt Reece, Jesse Thaler, Tomer Volansky, Neal Weiner, Itay Yavin video
 2:30pm Discussion Panel – What’s the shutdown good for? (1 hr) Erez Etzion, Tiziano Camperosi, Jessie Shelton, Matt Strassler, Steve Worm video
 3:30pm Tea Time Simons Center 1st Floor Outside Patio
 4:00pm Discussion Panel -  What’s 14 TeV good for? Is 2015 make or break for naturalness? For the field? What are the highest priorities in both theory and experiment? (1 hr)  Chris Hill, Roberto Contino, Aleandro Nisati, Raman Sundrum, Jesse Thaler video

Danfords Shuttle Schedule
A shuttle will be provided to/from Danfords and the Simons Center. Please click the below button to view.

Click to download
*An additional shuttle will provided for the following dates and times: Tuesday 8/20 8:30am and 6:45pm, Wednesday 8/21 8:30am and 9:30pm, and Thursday 8/22 8:30am only.

 

Transportation

Please click this link on directions to the Simons Centerhttp://scgp.stonybrook.edu/about/directions

Directions to the Danfords hotel (http://www.danfords.com/)
1) You can take a cab/limo from any airport. The address of the hotel is: 25 East Broadway, Port Jefferson, NY 11777. Cabs should be readily available at the airports. Some limos companies to reserve with are  Chris Dee Limo – (http://www.chrisdeelimo.com/) (631)979-3824, Spartan – (631) 928-5454, and Classic – (631) 567-5100.
2) The other option is the train, LIRR. Please see the above link for directions to the Center. Instead of taking the LIRR to Stony Brook station, you will take it to the end of the line, Port Jefferson. The hotel is about a mile from the train station. There should be cabs available, but here are two phone numbers just in case: Lindy’s Taxi (631)444-4444 and Islandwide (631) 331-5959.